SCRISOARE DESCHISA –  “RESPECTATI ETICA ACTULUI MEDICAL: NU ELIMINATI CONSIMTAMANTUL INFORMAT AL PACIENTULUI!”

NOI,
subsemnatii, medici practicieni reumatologi,
solicitam autoritatilor statului cu atributii in domeniul pastrarii sanatatii populatiei sa asigure RESPECTAREA PRINCIPIILOR ETICII SI DEONTOLOGIEI MEDICALE in activitatea medicala pe care o desfasuram, inclusiv PASTRAREA CONSIMTAMANTULUI INFORMAT AL PACIENTULUI, CA GARANT AL DREPTULUI ACESTUIA DE A FI INFORMAT ASUPRA TRATAMENTULUI recomandat de medic.
 
In fapt, in data de 29 noiembrie 2022 CNAS a publicat in transparenta decizionala Proiectul de modificare a Hotărârii Guvernului nr. 696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru. Conform articolului 156^1, peste 5300 pacienti, inclusiv copii, cu boli reumatice grave (artrita reumatoida, artrita idiopatica juvenila, spondiloartrite, artropatie psoriazica, vasculite sistemice) care in prezent sunt tratati cu biologice originale vor fi trecuti la 1 aprilie 2023 pe un biologic biosimilar, eliminand necesitatea obtinerii consimtamantului informat al pacientului pentru noul tratament, asa cum prevad reglementarile actuale.
 
În speranța sprijinului dumneavoastră pentru respectarea drepturilor pacienților și deontologiei medicale, regăsiți atașată scrisoare deschisă semnată de 216 medici reumatologi, transmisă tuturor autorităților competente.
 
Cu aleasă considerație,