Societatea Română de Reumatologie (SRR) ia poziție în legătură cu războiul din Ucraina

        Societatea Română de Reumatologie (SRR), asemeni organizației europene European Alliance of Association of Rheumatology (EULAR), a luat cunoștiință cu indignare și revoltă despre agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, o țară independentă, vecină nouă. Încălcarea unui teritoriu național, ignorarea suveranității sale cu alterarea profundă a vieții tuturor cetățenilor ei, este inacceptabilă la început de secol XXI în Europa.

        Viața vecinilor noștri din Ucraina, ca și sănătatea lor, sunt în acest moment greu încercate. Unități medicale și de învățământ au fost atacate, mutate sau desființate, accesul la servicii medicale și la educație medicală fiind sever afectate sau întrerupte.

        Alături de EULAR, SRR dorește să răspundă la această criză umanitară, și să îi susțină pe reumatologii ucrainieni, și desigur pe pacienții ucrainieni cu boli reumatice care necesită asistență medicală și tratamente specifice.

        Pe de o parte,  EULAR a dezvoltat un program de suport pentru tinerii specialiști sau rezidenți reumatologi care sunt nevoiti sa iși părăseasca țara , sponsorizând angajarea lor într-o instituție de profil din România. Secțiile de reumatologie din țară care au astfel de solicitări pot să aplice pentru acest grant, informații pentru secțiile care doresc să o facă fiind disponibile în ucraineană, română și engleză (în atașament). Detalii   despre program puteti găsi la următoarea adresă (https://emeunet.eular.org/emeunet_support_programme_for_ukraine.cfm). Conducerea SRR va face demersurile necesare pe lângă Ministerul Sănătății și Ministerul Educației din România, ca și pe lângă spitale și universități de medicină sau Colegiul Medicilor din Romania, pentru ca acest lucru să fie posibil în condiții de legalitate.

        Pe de altă parte, SRR va oferi suport pentru trimiterea de ajutoare în Ucraina, în mod special pentru spitalele secțiile de reumatologie cu materiale sanitare și medicamente specifice. În acest sens , conducerea SRR poate fi contactată direct la următoarele adrese de e-mail ( contact@srreumatologie.ro sau adresa președinte SRR srednic.umfcluj@gmail.com sau secretariat Dorina Gârboan (garboandorina@gmail.com ). Vom găsi soluții pentru rezolvarea solicitărilor și a transportului lor.

        De asemenea, cetățenii ucrainieni cu patologie reumatică și musculoscheletală, care se adresează serviciilor de reumatologie din țară vor primi consultații si medicamente conform recomandărilor Ministerului Sănătății. SRR stă la dispoziția reumatologilor cu ajutor si suport logistic.

        Cu convingerea și speranța că acest război trebuie să se încheie cât mai curând și promisiunea că vom încerca să participăm în măsura în care putem și la reconstrucția sistemului de sănătate și educație din Ucraina,

        In numele tuturor membrilor SRR,

Președinte SRR                                 Presedinte ales                                 Presedinte în retragere,

Simona Rednic                                  Elena Rezuș                                        Cătălin Codreanu