Imaginea săptămânii

Artrită septică de umăr la un pacient vârstnic

Pacient în vârstă de 81 de ani este trimis la consult reumatologic pentru dureri intense la nivelul umărului drept și febră, debutate la câteva zile după efectuarea unei coronarografii diagnostice cu abord radial. În ultimii 3 ani relatează dureri cronice la nivelul umărului, de intensitate mică/moderată, cu episoade de acutizări și impotență funcțională. Asociat este cunoscut cu patologie cardiovasculară complexă (boală coronariană trivasculară, stenoză aortică severă) și boală renală cronică avansată. La examenul obiectiv prezenta tumefiere în regiunea anterioară a umărului drept, fără semne celsiene, limitarea mobilității active și pasive.

Biologic s-a evidențiat sindrom inflamator marcat, fără leucocitoză, valori crescute ale procalcitoninei serice și sindrom de retenție azotată. Au fost excluse endocardita bacteriană, infecțiile respiratorii și urinare. S-a efectuat artrocenteză ecoghidată și analiza lichidului sinovial – colorație Gram (coci Gram pozitivi în grămezi), numărarea celulelor (L = 25.000/µl) și analiza cristalelor (cristale de pirofosfat de calciu). Tratamentul antibiotic a fost început în alt serviciu medical înainte de obținerea culturilor bacteriene din lichidul sinovial, care au fost negative.

IRM umăr a evidențiat colecție lichidiană și hipertrofie sinovială în bursa subacromio-subdeltoidiană, care comunica cu spațiul articular glenohumeral, edem difuz în părțile moi periarticulare și ruptura totală a calotei rotatorilor (Figura 1 și 2).

Diagnosticul final a fost de artrită septică de umăr asociată cu artropatie cu pirofosfat de calciu și ruptura totală a calotei rotatorilor.

Figura 1. IRM umăr, coronal STIR

Colecție lichidiană și hipertrofie sinovială în bursa subacromio-subdeltoidiană extinsă în spațiul articular glenohumeral (capete de săgeți)
Edem difuz în mușchii calotei rotatorilor și țesutul celular subcutanat (săgeți)
Ruptură totală tendon mușchi supraspinos
D – deltoid; A – acromion; SS – mușchi supraspinos; IS – mușchi infraspinos

Figura 2. IRM umăr, axial STIR

Colecție inomogenă, cu septuri în bursa subacromio-subdeltoidiană și spațiul articular glenohumeral (capete de săgeți)
Edem difuz în părțile moi periarticulare (săgeți)
B – tendon cap lung biceps brahial

Artrita septică poate determina distrucție articulară ireversibilă și se asociază cu mortalitate crescută. Prevalența artritei septice a umărului a crescut în ultimii ani pe fondul îmbătrânirii populației, ajungând la 15-20% din totalul artritelor septice. Diagnosticul precoce rămâne o provocare, mai ales la pacienții cu patologie cronică de umăr. Majoritatea pacienților au factori de risc incluzând diabetul zaharat, neoplazii, insuficiența renală cronică, artrita reumatoidă, artroza, corticoterapia îndelungată, procedurile artroscopice, etc. Bacteriemia este cauza cea mai frecventă a artritei septice, dar ocazional poarta de intrare poate fi prin extensia infecției de la țesuturile adjacente. Obținerea culturilor înainte de inițierea antibioterapiei este importantă pentru identificarea agentului patogen. Agentul patogen cel mai frecvent întâlnit este Staphylococcus aureus, dar mulți alți agenți patogeni pot determina artrite septice. În ciuda unor investigații extensive adecvate, un grup de pacienți pot avea culturi negative (incidența raportată variabilă: 0% – 25%), definite ca absența creșterii bacteriene în decurs de două săptămâni. Pe de altă parte, unele bacterii cu virulență redusă, cum ar fi Propionibacterium acnes, frecvent izolat din axilă sau de la nivelul umărului, necesită incubație mai prelungită pentru a fi evidentiate in cultura.

Diagnosticul diferențial al artritei septice de umăr se face cu multe alte monoartropatii nonseptice incluzând artritele microcristaline (guta cronică tofacee, artropatia cu cristale de pirofosfat de calciu – umărul “Milwaukee”), artroza rapid distructivă, osteocondromatoza sinovială, artropatia amiloidotică, neuroartropatia, sinovita pigmentară vilonodulară.

În comparație cu alte metode imagistice, incluzând ecografia, scintigrafia și CT, IRM este cea mai utilă metodă de diagnostic în artrita septică, putând vizualiza cu acuratețe articulația, țesuturile moi și măduva osoasă. IRM cu substanță de contrast are sensibilitate de 100% și specificitate de 77% pentru artrita septică precoce (în primele 24 ore).

Leziunile IRM care sugerează artrita septică în context clinic includ colecția lichidiană cu distensia capsulei („capsular outpouchings”), hipertrofia sinovialei cu hipercaptarea substanței de contrast, edemul țesuturilor periarticulare, eroziunile osoase, abcesele și osteomielita.

Referințe:

  1. Abdou MA, et al. Shoulder Joint Infections with Negative Culture Results: Clinical Characteristics and Treatment Outcomes. BioMed Research International. 2019, (3):1-9.
  2. Ucieklak J, Proczka RM. Pyogenic infection of the hip joint as a complication of a femoral artery vascular access for percutaneous coronary intervention. Ther Adv Cardiovasc Dis. 2018;12(5):155-160.
  3. Zienhua Le et al. A case of septic arthritis of shoulder presenting as rotator cuff tear. Int J Clin Exp Med 2017;10(4):6775-6779.
  4. Graif M, et al. The Septic versus Nonseptic Inflamed Joint: MRI characteristics. Skeletal Radiol. 1999;28: 616-620.

Imagini și comentarii: Dr. Laura Muntean și Dr. Ramona Boja

Resurse educaționale

Revista Română de Reumatologie

 

Ghiduri ale Societății Române de Reumatologie

Ghid terapeutic în Poliartrita Reumatoidă

Ghid terapeutic în Spondilita Anchilozantă și Spondilartrite

Ghid terapeutic în Artropatia Psoriazică

Recomandările Societății Române de Reumatologie privind managementul pacienților cu boli reumatice în contextul pandemiei cu SARS-CoV-2 

Conform nomenclaturii OMS, afecțiunea denumită „coronavirus disease 2019”, sau abreviat COVID-19 este determinată de un virus ARN ce aparține familiei coronavirusurilor, denumit „severe acute respiratory syndrome coronavirus 2”, abreviat SARS-CoV-2.

EVENIMENTE

Congresul National de Reumatologie
24-25 Septembrie

Școala de vară a tinerilor reumatologi,
Sibiu 12-16 iulie

WEBINARS

Ziua Mondiala a Sclerodermiei

Ce mi-a plăcut la congresul EULAR
16 Iunie 2021

Informații COVID-19

Acțiuni realizate de Societatea Română de Reumatologie în contextul pandemiei de Covid-19

  • 16 martie 2020: Ghid pentru pacientii cu boli reumatice in timpul epidemiei de COVID-19
  • 25 martie 2020: Recomandare privind consultatiile la distanta si utilizarea TCZ sc
  • 2 aprilie 2020: Informare privind acte normative cu implicatii directe in acordarea serviciilor medicale pentru pacienti
  • 3 aprilie 2020: Informare privind derularea programului de tratament cu Bosentan
  • 14 aprilie 2020: Sesiune video interactiva – Recomandările Societății Române de Reumatologie pentru managementul pacienților cu boli reumatice in contextul pandemiei cu SARS-CoV-2
  • 27 aprilie 2020: Sesiune video interactiva –Abordarea pacientului cu boli reumatice autoimune în contextul pandemiei cu SARS-CoV-2
  • 29 aprilie 2020: Sesiune video interactiva – Terapia biologica in contextul COVID-19 / Perspective clinice
  • 7 mai 2020: Sesiune video interactiva – Despre COVID-19, boli reumatice si medicina de familie
  • 14 mai 2020: Sesiune video interactiva – Inhibitia JAK in peisajul clinic actual
  • 18 mai 2020: Informare privind acte normative cu impact asupra activitatii medicale
  • 19 mai 2020: Sesiune video interactiva – Optiuni de management in bolile reumatice inflamatoare in contextul pandemiei cu SARS-CoV-2
  • 18 iunie 2020: Sesiune video interactiva – Actualităţi în reumatologie
  • 23 iulie 2020: Sesiune video interactiva – Comorbidități și afectări extraarticulare în boli sistemice
  • 27 iulie 2020: Sesiune video interactiva – Recomandările Societății Române de Reumatologie pentru managementul pacienților cu boli reumatice in contextul pandemiei cu SARS-CoV-2
  • 7 ianuarie 2021: Recomandări privind vaccinarea împotriva Covid-19 la pacienții cu boli reumatice de tip inflamator / autoimun / terapii imunosupresoare

Link-uri utile

Annals of the Rheumatic Diseases

Arthritis & Rheumatology 

Rheumatology 

 

RMD Open

 

ADRESA

Spitalul Clinic de Recuperare

Str Pantelimon Halipa 14,

Cod Poștal 700661

CONTACTAȚI-NE