Imaginea săptămânii

TOF GUTOS INTRAOSOS

Pacient în vârsta de 45 de ani, cunoscut cu guta tofacee severă, se prezintă pentru tumefacții articulare multiple: genunchi stâng, gleznă dreaptă, cot stâng, interfalangiană distală (IFD) deget 3 mâna dreaptă și interfalangiană proximală (IFP) deget 5 mâna stângă. Examenul clinic evidențiază multipli tofi gutoși de dimensiuni variate, în diferite stadii evolutive, unii exulcerați.

Figura 1: tumefacție genunchi stâng și gleznă dreaptă

Figura 2: tofi gutoși deget 3 mâna stg

Figura 3: Examenul radiografic al genunchiului în ortostatism, incidența antero-posterioară și de profil evidențiază o arie de osteocondensare neomogenă (săgeata albă) la nivelul condilului tibial intern, fără defect cortical, cu mici arii translucente în interior (săgeata galbenă)

Examinarea IRM cu substanță de contrast a genunchiului stâng arată la nivelul platoului tibial intern o leziune net delimitată, cu contur lobulat, diametru de 51/31mm, hipersemnal neomogen PDfs, prin prezența de travee în hiposemnal T1 calcificate, hipersemnal T1fs cu gadolinofilie redusă, neomogenă reprezentând un tof gutos dezvoltat intraosos. Formațiunea tisulară dispusă pe fața laterală a articulației, cu hiposemnal T1, hipersemnal PDfs este un chist sinovial cu proliferare intensă sinovială.

Figura 4. IRM – secventa PDfs: tof gutos intraosos (sageata alba) si sinovita (sageata galbena)

Figura 5. IRM – secvența T1 – tof gutos intraosos (hiposemnal T1) (săgeata albă)

Tofii gutoși sunt depistați clinic și imagistic de regulă după o lungă perioadă de evoluție a gutei.
În 1981, Resnick a raportat 6 cazuri de tofi gutosi calcificați dezvoltați intraosos, la nivelul mâinilor, pumnului si picioarelor. Tofii gutoși intraososi pot mima procese neoplazice sau infecțioase, de cele mai multe ori diagnosticul fiind o provocare clinică. Localizarea intraosoasă a tofilor la nivelul genunchilor este rară, fiind regăsită în literatură la nivelul patelei ți platoului tibial. Semnalul IRM al tofului gutos este mai hiperintens și mai heterogen decât semnalul muscular pe secvența PDfs, în vreme ce în T1 este net mai hipointens comparativ cu aspectul muscular. Depozitele tofacee pot avea semnal scăzut până la intermediar în T1, în vreme ce, dacă tofii sunt calcificați pot avea semnal scăzut sau intens în T2, în funcție de gradul de hidratare al tofilor și al cristalelor. Articulația inflamată are caracterele imagistice ale artritei, cu epansament articular, grade variate de gadolinofilie a tofilor, în relație cu hipervascularizația sinovialei afectate și a structurilor învecinate.

Referințe:

Resnick D, Broderick TW. Intraosseous calcifications in tophaceous gout. (1981) AJR. American journal of roentgenology. 137 (6): 1157-61.doi:10.2214/ajr.137.6.1157
Ko KH, Hsu YC, Lee HS, Lee CH, Huang GS. Tophaceous gout of the knee: revisiting MRI patterns in 30 patients. J Clin Rheumatol. 2010 Aug;16(5):209-14. doi: 10.1097/RHU.0b013e3181e92c38. PMID: 20661066.

Imagini și comentarii: Dr. Corina Mogoșan

Resurse educaționale

Revista Română de Reumatologie

 

Ghiduri ale Societății Române de Reumatologie

Ghid terapeutic în Poliartrita Reumatoidă

Ghid terapeutic în Spondilita Anchilozantă și Spondilartrite

Ghid terapeutic în Artropatia Psoriazică

Recomandările Societății Române de Reumatologie privind managementul pacienților cu boli reumatice în contextul pandemiei cu SARS-CoV-2 

Conform nomenclaturii OMS, afecțiunea denumită „coronavirus disease 2019”, sau abreviat COVID-19 este determinată de un virus ARN ce aparține familiei coronavirusurilor, denumit „severe acute respiratory syndrome coronavirus 2”, abreviat SARS-CoV-2.

EVENIMENTE

BOLI REUMATICE INFLAMATOARE
9/10 octombrie
Prima conferință națională on-line de reumatologie

Școala de toamnă a tinerilor reumatologi
7-11 septembrie 2020
Sibiu

WEBINARS

Actualităţi în reumatologie

Comorbidități și afectări extraarticulare în boli sistemice

Link-uri utile

Annals of the Rheumatic Diseases

Arthritis & Rheumatology 

Rheumatology 

 

RMD Open

 

ADRESA

Spitalul Clinic de Recuperare

Str Pantelimon Halipa 14,

Cod Poștal 700661

CONTACTAȚI-NE