Imaginea săptămânii

Tendinopatie achileană

Pacient în vârstă de 53 de ani, cu obezitate de gradul I, se prezintă pentru durere în regiunea achileană, instalată gradual în ultimele săptămâni. În urmă cu trei luni a început un program de alergări, în cadrul unei cure de slăbire. Durerea se exacerbează la efort și la palparea tendonului achilean.

   Ecografia (Fig.1) identifică o îngroșare localizată în porțiunea mijlocie a tendonului lui Achile, cu neregularități fibrilare hiperecogene (Fig.2) și hipervascularizație intratendinoasă (Fig.3).

Fig.1 Ecografie a tendonului achilian: secțiune longitudinală panoramică la nivelul tendonului lui Achile și a inserției sale calcaneene (C). Se vizualizează îngroșarea localizată a tendonului (săgeată), diametrul maxim antero-posterior la acest nivel fiind de 12 mm.

 

 

Fig.2  Ecografie a tendonului achilian: arie hiperecogenă intratendinos (săgeată), cu neregularități fibrilare, imagini corespunzând dezorganizării segmentare a fibrelor de colagen și creșterii matricei non-colagenice.

Fig.3  Ecografie a tendonului achilian: hipersemnal Power Doppler demonstrând neovascularizație intratendinos

Tendinopatia  achileană, tot mai des întâlnită și la sportivi amatori, care practică alergarea recreațională, reprezintă modificările patologice de la nivelul tendonului lui Achile determinate de suprasolicitarea cronică. Trebuie deosebită de afecțiunile paratendinoase; rupturile tendinoase pot fi uneori prezente.

   Ecografic se identifică îngroșarea unei porțiuni a tendonului, un prag de 9 mm pentru diametrul anteroposterior fiind utilizat în diagnostic. Pot fi prezente semne Doppler color de neovascularizație intratendinoasă, factor de prognostic nefavorabil, și arii de dezorganizare fibrilară, hiperecogene, neomogene. Creșterea ecogenicității țesutului adipos Kager și îngroșarea hipoecogenă a paratendonului pot fi semne ecografice de însoțire.

Referințe: 

    1. Knapik JJ, Pope R. Achilles Tendinopathy: Pathophysiology, Epidemiology, Diagnosis, Treatment, Prevention, and Screening. J Spec Oper Med. 2020 Spring; 20(1):125-140.
    2. Weinfeld SB. Achilles tendon disorders. Med Clin North Am. 2014 Mar; 98(2):331-8.
    3. Maffulli N, Longo UG, Kadakia A et al. Achilles tendinopathy. Foot Ankle Surg. 2020 Apr;26(3):240-249.
    4. Silbernagel KG, Hanlon S, Sprague A. Current Clinical Concepts: Conservative Management of Achilles Tendinopathy. J Athl Train. 2020 May; 55(5):438-447.

Imagini si comentarii: Dr. Nicolae Rednic

Resurse educaționale

Revista Română de Reumatologie

 

Ghiduri ale Societății Române de Reumatologie

Ghid terapeutic în Poliartrita Reumatoidă

Ghid terapeutic în Spondilita Anchilozantă și Spondilartrite

Ghid terapeutic în Artropatia Psoriazică

Recomandările Societății Române de Reumatologie privind managementul pacienților cu boli reumatice în contextul pandemiei cu SARS-CoV-2 

Conform nomenclaturii OMS, afecțiunea denumită „coronavirus disease 2019”, sau abreviat COVID-19 este determinată de un virus ARN ce aparține familiei coronavirusurilor, denumit „severe acute respiratory syndrome coronavirus 2”, abreviat SARS-CoV-2.

EVENIMENTE

BOLI REUMATICE INFLAMATOARE
9/10 octombrie
Prima conferință națională on-line de reumatologie

Școala de toamnă a tinerilor reumatologi
7-11 septembrie 2020
Sibiu

WEBINARS

Actualităţi în reumatologie

Comorbidități și afectări extraarticulare în boli sistemice

Link-uri utile

Annals of the Rheumatic Diseases

Arthritis & Rheumatology 

Rheumatology 

 

RMD Open

 

ADRESA

Spitalul Clinic de Recuperare

Str Pantelimon Halipa 14,

Cod Poștal 700661

CONTACTAȚI-NE