IMPORTANT

În atenția medicilor reumatologi

Având în vedere situaţia epidemiologică actuală privind infecţia cu coronavirus SARS-CoV-2, precum şi recomandările ferme, atât naţionale cât şi internaţionale (EULAR) privind limitarea expunerii pacienţilor imunodeprimaţi la un risc crescut de contagiune, legate de consultaţii şi manevre medicale care nu sunt esenţiale în această perioadă, vă rugăm să luaţi legătura cu pacienţii cu boli reumatice inflamatorii severe trataţi cu remisive imunosupresoare, în special biologice sau inhibitori de JAK, cu mesajul să comunice cu dvs telefonic sau prin alt mijloc la distanţă (email sau altă mesagerie electronică) cu privire la evoluţia bolii şi continuarea terapiei, evitând, ori de câte ori este posibil, deplasarea la spital sau cabinetul de consultaţii.
Detalii suplimentare se regăsesc în “Ghidul pentru pacienții cu boli reumatice în timpul epidemiei cu COVID-19, recomandări EULAR, susţinute de Societatea Română de Reumatologie”, distribuit anterior şi disponibil pe site-ul SRR.
Un aspect important se referă la pacienţii trataţi în prezent cu tocilizumab cu administrare intravenoasă: pentru evitarea administrărilor prin perfuzie, care nu se pot face decât în spital, precum şi din cauza direcţionării tocilizumabului cu administrare intravenoasă pentru tratamentul cazurilor cu infecţie SARS-CoV-2, vă solicităm să propuneţi pacienţilor aflaţi în prezent pe terapie cu tocilizumab cu administrare intravenoasă să treacă de îndată pe modalitatea de administrare subcutanată a aceluiaşi preparat, care se poate face prin autoadministrare, la domiciliul pacientului. Vă reamintim că datele disponibile din studiile clinice şi registrele de pacienţi au demonstrat o eficacitate şi siguranţă similare pentru ambele variante de administrare (subcutanată sau intravenoasă) a tocilizumabului. Acordul verbal al pacientului  pentru modificarea căii de administrare va fi consemnat de medicul curant în fişa pacientului, urmând ca un nou consimţământ să fie semnat cu ocazia următoarei vizite de monitorizare a pacientului, dată la care modificarea va fi înregistrată şi în Registru.
În această perioadă dificilă pentru sistemul sanitar şi întreaga ţară, vă dorim multă sănătate şi putere de muncă. Fiţi precauţi şi respectaţi toate regulile de protecţie necesare, ca să rămâneţi sănătoşi şi să puteţi trata pacienţii cu boli reumatice care au nevoie de dumneavoastră.
Cu salutări colegiale,
Ruxandra Ionescu,
Preşedinte RRBR
Preşedinte în retragere SRR
Simona Rednic,
Preşedinte ales SRR
Preşedinte Comitetul Ştiinţific RRBR
Cătălin Codreanu,
Preşedinte SRR
Vicepreşedinte RRBR

Contact

contact@srreumatologie.ro

Str. Thomas Masaryk, nr. 5, sector 2,

Cod postal 020983

Fax: +4021 211 67 25

Tel. : +4021 211 68 48