In memoriam Anca Irinel Catrina

Lumea Reumatologiei a pierdut o mare personalitate: Anca Irinel Catrina, profesor de Reumatologie la Institutul Karolinska din Stockholm a trecut in nefiinta, ca urmare a unei boli nemiloase.

Absolventa a Facultații de Medicină din Bucuresti în anul 1996, Anca Catrina a devenit asistent universitar al Clinicii de Medicină Interna și Reumatologie din spitalul Sfanta Maria in 1998 și specialist în Reumatologie în 2003. Tot atunci a început și activitatea de cercetare la Institutul Karolinska, susținandu-si teza de doctorat ”Studies on the molecular mechanisms of action of anti TNF therapy in Rheumatoid Arthritis” în cadrul acestui prestigios institut, unde a continuat ulterior o prodigioasa activitate medicală și de cercetare, incununata de poziția de profesor de Reumatologie , continuând activitatea mentorului sau de la Karolinska, profesorul Lars Klareskog.

Remarcabila activitate de cercetare a Ancai Catrina s-a concretizat prin sute de articole în reviste medicale de prestigiu, nenumarate prezentări la congrese și conferințe internaționale. A avut numeroase arii de interes științific: mecanismele de acțiune ale terapiilor biologice, artrita precoce, importanța procesului de citrulinare și mai ales intelegerea mecanismelor care explica instalarea fazelor timpurii ale artritei reumatoide. Studiile efectuate de colectivul de cercetatori de la Karolinska pe care l-a coordonat Anca Catrina stau la baza modelul patogenic al artritei reumatoide, asa cum este acceptat in prezent de reumatologii din toata lumea.

Personalitate generoasa, Anca Catrina a susținut activ tinerii cercetători români care doreau să invete sau sa se dezvolte la Karolinska. Deși avea o activitate extrem de intensă și un program plin în permanență, găsea de fiecare dată timp pentru a participa la manifestările științifice ale colegilor din România. Am intalnit-o ultima data in septembrie trecut, in vremuri de pandemie, on-line, conferentiind la Scoala de Toamna a Tinerilor Reumatologi.

Trăind, lucrând și afirmându-se profesional în Suedia, Anca Catrina nu uita să își menționeze cu mândrie originea română. Un om excepțional, un mare profesor de Reumatologie, un cercetător prolific, Anca Irinel Catrina va ramane intotdeauna impreuna cu noi, in sufletele noastre!