Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Artritelor, Liga Română Contra Reumatismului și Societatea Română de Reumatologie au prezentat rezultatele studiului PACIENȚII CU BOLI REUMATICE INFLAMATOARE ȘI COVID – 19, o cercetare care a implicat 72 de pacienți cu boli reumatice care au venit la vizită la medicul reumatolog în luna octombrie. Dintre aceștia, 56% sunt pacienți cu vârsta peste 55 de ani, majoritatea având diagnostic de poliartrită reumatoidă (63%) sau spondilita anchilozantă (19%).

 

Datele au fost prezentate în cadrul unei dezbateri online, ce a avut loc vineri, 16 octombrie 2020. Puteți urmări integral dezbaterea aici: https://www.facebook.com/Societatea-Romana-de-Reumatologie-1035218639923082/videos/?ref=page_internal

 

Peste 120 de milioane de oameni (unul din patru cetățeni) din Uniunea Europeană suferă de boli reumatice și musculo-scheletice  – mai multe persoane decât în orice alt grup de boli. În România, peste 600.000 de persoane (3% din populație) suferă de boli reumatice de tip inflamator, acestea afectând într-o măsură importantă populaţia activă, tineri şi chiar copii.

 

“Afecțiunile reumatismale reprezintă una dintre cele mai importante provocări în domeniu sănătății publice, având în vedere povara enormă pentru pacienți și pentru sistemele de sănătate. Acestea sunt argumente pentru necesitatea prioritizării lor în politicile de sănătate publică. În aceste zile se rescrie Strategia de Națională de Sănătate pentru următoare perioadă și sunt convinsă că aceste boli trebuie să ocupe un capitol separat în această strategie”, a declarat Conf. Dr. Diana-Loreta Păun, Consilier Prezidențial, Departamentul Sănătate Publică.

 

Principalele rezultate ale studiului:

  • 78% dintre respondenți cred că SARS-CoV-2 se transmite de la persoană  la persoană,  87% dintre aceștia susțin că și persoanele asimptomatice pot transmite virusul și 66% se tem de contactul cu alte persoane.
  • 72% spun că le este teamă să nu se infecteze cu acest virus. Cu toate acestea, doar 22% cred că boala lor reumatică inflamatorie poate predispune la COVID-19.
  • Privită din cealaltă perspectivă, 53% dintre pacienți cred că boala COVID-19 poate agrava simptomele bolile reumatice și 47% sunt de părere că boala COVID-19 poate crește riscul de deces în cazul unui pacient cu boli reumatice.
  • În privința tratamentului curent pentru controlul bolilor reumatice, 41% dintre pacienți nu se tem că  tratamentul imunomodulator poate predispune la infecția cu SARS-CoV-2, însă 47% nu au știut ce să răspundă la această întrebare. 81% știu că nu ar fi mai bine ca tratamentul pentru boala reumatică inflamatorie să fie înterupt în această perioadă și doar 3% afirmă că au luat decizia de a întrerupe tratamentul. Dintre cei care au amânat tratamentul, 50% au făcut acest lucru pentru o săptămână, 25% pentru două săptămâni și restul de un sfert pentru mai bine de o lună, din cauza carantinei din spital sau a limitării internărilor de zi. Peste 80% din pacienți se tem că în cazul unei amânări de tratament s-ar putea confrunta cu recăderea bolii reumatice sau un puseu.
  • În ciuda temerilor legate de COVID-19, aproape 2 din 3 pacienți spun că nu se tem să meargă la spital în această perioadă și 87% au încercat să ia legătura cu medicul curant în timpul pandemiei, în principal pentru a primi rețeta medicală, tratamentul sau pentru consultație.
  • Doar 3% din pacienți au întâmpinat dificultăți în a contacta medicul reumatolog. Cele mai importante canale prin care au reușit să ia legătura cu acesta sunt telefonul personal sau cel din clinică și email-ul. 85% din pacienți au primit recomandări specifice pentru boala lor în această perioadă și 88% dintre cei care au primit recomandări s-au declarat mulțumiți de acestea.
  • 97% dintre pacienți declară că folosesc echipament de protecție (în principal mască) și 88% au încredere că folosirea acestuia poate preveni infecția.
  • 62% dintre pacienții cu Boli Reumatice Inflamatoare sunt stresați din cauza COVID-19 și 50% se tem că stresul le-ar putea înrăutăți boala.

 

Societatea Română de Reumatologie a avut un rol activ în această perioadă, publicând ghiduri și recomandări pentru medici și pacienți și solicitând în mod continuu menținerea accesului neîntrerupt la îngrijire medicală și tratament.

 

“Am realizat că este nevoie de un set concentrat de măsuri care să permită reducerea riscului de infectare. Am recomandat ori de câte ori este posibl realizarea consultațiilor la distanță și a manevrelor la cabinete sau la spital doar pe bază de programare. Societate de Reumatologie a atras atenția pacienților și doctorilor că în absența unor semne evidente de infecție SARS-CoV-2 tratamentul pacienților, așa cum a fost stabilit, trebuie să continue neschimbat, pentru că este foarte important ca tratamentul să-și asigure eficacitatea continuă, ceea ce presupune și o bună apărare a organismului împotriva infecțiilor”, a declarat Prof. Dr. Cătălin Codreanu, președintele Societății Române de Reumatologie.”

Mai multe detalii găsiți în comunicatul atașat.
De aici puteți descărca comunicatul de presă.
Numai bine,
Mihaela Dincă
0723.358.235