Imaginea săptămânii

Hiperostoza scheletală idiopatică difuză

Un pacient în vârstă de 62 de ani se prezintă cu durere la nivelul şoldului bilateral, cu caracter mecanic, debutată în urmă cu 1 an, şi cervicalgie moderată, cu debut recent. Examenul clinic pune în evidenţă o limitare importantă a mişcărilor de rotaţie externă şi internă a articulaţiilor coxo-femurale, bilateral; la nivelul coloanei cervicale – rectitudine de profil şi redoare dureroasă la mobilizare, fără sindrom radicular.

Probe biologice în limite normale, fără comorbidităţi.

Examenul radiografic al bazinului arată producţii osteofitice masive la nivelul acetabulului, precum şi entezofite, aspect compatibil cu hiperostoza scheletală idiopatică difuză (figura 1). Radiografia coloanei cervicale profil pune în evidenţă osteofite la nivelul tuturor corpilor vertebrali, cu aspect hiperostozant la C5-C6 (figura 2).

Figura 1. Entezofite la nivelul crestelor iliace, tuberozităților ischiatice (aspect pufos), marelui si micului trohanter femural bilateral (sageata galbenă); osteofite grosiere la nivelul acetabulului – corelat cu conflict femuro-acetabular (tip „clește”) (vârf săgeată); calcificarea ligametului iliolombar stâng (săgeată albă). Articulațiile sacroiliace și simfiza pubiană fără modificări.

Figura 2. Radiografie coloană cervicală profil: rectitudine, osteofite mari, cu aspect de punte osteofitică la C5/C6, fără modificarea spaţiilor intervertebrale

Hiperostoză scheletală idiopatică difuză (DISH) este o afecțiune caracterizată prin calcificare și osificare a ligamentelor și entezelor. Boala afectează de obicei scheletul axial, în special segmentul toracic (fiind adesea depistată ocazional pe radiografia cardio-pulmonară), dar și alte porțiuni ale coloanei vertebrale. DISH interesează adesea și siturile periferice ale entezelor, fie singure, fie în asociere cu implicarea articulațiilor periferice. Uneori, formarea de os nou implică osul însuși, alteori implică articulații care nu sunt de obicei afectate de artroză, ceea ce are ca rezultat mărirea osoasă a epifizei, îngustarea spațiului articular și reducerea mobilităţii locale. Datorită afectării entezelor, DISH poate fi confundată cu spondiloartropatiile seronegative sau cu o boala artrozică „simplă”. Implicațiile legate de lipsa de recunoaștere a DISH includ fracturile coloanei vertebrale, dificultatea la intubare sau realizarea endoscopiei, ratele scăzute de răspuns terapeutic în prezenţa concomitentă a DISH şi a spondiloartritei și probabilitatea crescută de asociere cu sindromul metabolic și bolile cardiovasculare.

Imagini si comentarii: Dr. Corina Mogosan

Referinte:

Mader R, Baraliakos X, Eshed I, et al Imaging of diffuse idiopathic skeletal hyperostosis (DISH) RMD Open 2020;6:e001151. doi: 10.1136/rmdopen-2019-001151

Resurse educaționale

Revista Română de Reumatologie

 

Ghiduri ale Societății Române de Reumatologie

Ghid terapeutic în Poliartrita Reumatoidă

Ghid terapeutic în Spondilita Anchilozantă și Spondilartrite

Ghid terapeutic în Artropatia Psoriazică

Recomandările Societății Române de Reumatologie privind managementul pacienților cu boli reumatice în contextul pandemiei cu SARS-CoV-2 

Conform nomenclaturii OMS, afecțiunea denumită „coronavirus disease 2019”, sau abreviat COVID-19 este determinată de un virus ARN ce aparține familiei coronavirusurilor, denumit „severe acute respiratory syndrome coronavirus 2”, abreviat SARS-CoV-2.

WEBINARS

BOLI REUMATICE INFLAMATOARE
9/10 octombrie
Prima conferință națională on-line de reumatologie

Școala de toamnă a tinerilor reumatologi
7-11 septembrie 2020
Sibiu

Actualităţi în reumatologie

Comorbidități și afectări extraarticulare în boli sistemice

Link-uri utile

Annals of the Rheumatic Diseases

Arthritis & Rheumatology 

Rheumatology 

 

RMD Open

 

ADRESA

Str. Thomas Masaryk, nr. 5,

sector 2;

Cod Poștal 020983

CONTACTAȚI-NE

Tel: +4021 211 68 48

Fax: +4021 211 67 25