Imaginea săptămânii

Entezită de triceps brachial la o pacientă cu artrită psoriazică

Figura 1. IRM cot, sagital T1 post-gadoliniu, secțiune prin olecran

Edem osos difuz la nivelul procesului olecranian, corespunzător inserției tendonului triceps brahial – osteită. Tumefiere de țesuturi moi cu captare crescută a substanței de contrast, inclusiv la nivelul porțiunii distale a tendonului triceps brahial (săgeți) – alături de osteită are semnificație de entezită activă.

 

Figura 2. IRM cot, sagital T1 fat sat vibe post- gadoliniu, secțiune prin olecran (cu grosime de 0,6 mm)

Mici eroziuni osoase pe conturul superior al olecranului, la inserția tendonului tricepsului brachial (săgeți).

Pacientă în vârstă de 43 de ani cu istoric de poliartrită simetrică a mâinilor (rheumatoid-like) seronegativă, in evolutie de un an, se prezintă pentru dureri și tumefiere importantă la nivelul cotului drept. IRM cot evidențiază aspect de entezită de triceps brachial activă (Figura 1 și 2). În evoluție tipul afectării articulare s-a modificat: artrita a devenit asimetrică, cu implicarea articulațiilor mari și mici de la nivelul membrelor inferioare. S-au adaugat entezită ahileană, dactilite la mâini și picioare și leziuni psoriazice pe scalp. Diagnosticul final a fost de artrită psoriazică. A urmat tratament inițial cu remisive convenționale, ulterior terapie biologică, cu evoluție favorabilă.

Pacienții cu spondilartrite (SpA) pot avea fenotipuri complexe, incluzând combinații de manifestări axiale, periferice și extra-articulare, iar la unii dintre ei se poate observa modificarea fenotipului în cursul evoluției bolii.

Entezitele reprezintă o manifestare caracteristică întregului grup al SpA și pot reprezenta cheia diagnosticului la debutul unor artrite cu fenotip nediferențiat. În mod tradițional,  entezitele au fost considerate leziuni focale, la inserția tendoanelor și ligamentelor pe os. Ecografia și IRM sugerează prezența unor leziuni mult mai difuze, cu afectarea osului subjacent și a țesuturilor moi. Benjamin și McGonagle (2001) au sugerat că trebuie lărgit înțelesul termenului enteză dincolo de simpla joncțiune dintre os și tendon sau ligament și au introdus noțiunea de „organ entezeal”.

Prezența la IRM a edemului osos la nivelul entezei asociat cu edem de țesuturi moi și eroziuni osoase, în absența unui traumatism semnificativ este înalt sugestiv pentru entezita asociată SpA. IRM reprezintă o tehnică imagistică utilă pentru diagnosticul precoce al entezitelor din SpA și pentru monitorizarea răspunsului terapeutic.

Referințe:

  1. Benjamin M and McGonagle D. The anatomical basis for disease localisation in seronegative spondyloartropathy at enthesis and related sites. J Anatom. 2001;199:503-526.
  2. Benjamin M and McGonagle D. The enthesis organ concept and its relevance to the spondyloarthropathies. Adv Exp Med Biol. 2009;649:57-70.
  3. Eshed I et al. MRI of enthesitis of the appendicular skeleton in spondyloarthritis. Ann Rheum Dis. 2007;66:1553-1559.

Imagini și comentarii: Dr. Laura Muntean și Dr. Ramona Boja

Resurse educaționale

Revista Română de Reumatologie

 

Ghiduri ale Societății Române de Reumatologie

Ghid terapeutic în Poliartrita Reumatoidă

Ghid terapeutic în Spondilita Anchilozantă și Spondilartrite

Ghid terapeutic în Artropatia Psoriazică

Recomandările Societății Române de Reumatologie privind managementul pacienților cu boli reumatice în contextul pandemiei cu SARS-CoV-2 

Conform nomenclaturii OMS, afecțiunea denumită „coronavirus disease 2019”, sau abreviat COVID-19 este determinată de un virus ARN ce aparține familiei coronavirusurilor, denumit „severe acute respiratory syndrome coronavirus 2”, abreviat SARS-CoV-2.

EVENIMENTE

BOLI REUMATICE INFLAMATOARE
9/10 octombrie
Prima conferință națională on-line de reumatologie

Școala de toamnă a tinerilor reumatologi
7-11 septembrie 2020
Sibiu

WEBINARS

Actualităţi în reumatologie

Comorbidități și afectări extraarticulare în boli sistemice

Link-uri utile

Annals of the Rheumatic Diseases

Arthritis & Rheumatology 

Rheumatology 

 

RMD Open

 

ADRESA

Spitalul Clinic de Recuperare

Str Pantelimon Halipa 14,

Cod Poștal 700661

CONTACTAȚI-NE